Az egyiket egy ráckevei kirakodó vásárban saját akácmézét áruló méhésztől vásároltam. Néhány nap elteltével a méz felszíne habossá vált, majd elindult kifelé az üvegből. Elképedtem e furcsa jelenség láttán és a méhész ellen azonnal panaszt akartam tenni. A gyerekeim lebeszéltek róla.
A másik világhírű akácmézet egy szarvasi szupermarketben vásároltam tavaly nyáron. (450gr, dátum: 03.06.2014. Szvák Szabolcs méhész) Akkor eltettem a kamrába, nem nyitottam ki az üveget. Idén márciusban elővettem és azt tapasztaltam, hogy megfehéredett. A színe olyan lett mint a disznózsír, állaga kőkemény, mézre nem is hasonlít. Elkezdtük használni a fehér kásás dolgot, mivel méz íze volt. Aztán a nyár folyamán megerjedt, vagy mi lett vele, nem tudom, de ennek is vékony habcsík lett a tetején és szusszant az üveg, amikor kinyitottam. Lassanként elhasználtuk a savanykássá vált "világhírű" mézet mert nem két fillérbe, hanem 1100 forintba került.
Régebben jók voltak a mézek, talán világhírűek is. Ma azonban más a helyzet. A jó mézeknek vége. Érdekes, hogy a világhír ezt nem vette észre. Lehetséges, hogy az a méz lett híres, amelyik világgá ment, az itthon maradónak pedig nem kell a hírnév. Következtetés: ha jó mézet akarunk, vásároljunk külföldön.
Kis adalék:
"HONI HONEY
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik jelentős mézforgalmazó cég
raktárában lefoglalt 20, azaz húsz tonna hamisított mézet. A Magyar Nemzet
kérdésére ismertették, hogy a hamisítók ilyenkor a mézbe a trópusokról származó
növényekből – cukornádból, kukoricából, cirokból vagy kölesből – készült
folyékony elegyet kevernek. Hozzátették azt is, hogy a korábbi évek esetei
alapján és az eddigi adataik szerint az így hamisított termékek nem okoztak
egészségkárosodást, és ez a hamis méz is csak cukrász- és édességipari
termékekbe került volna. A Nébih egyelőre nem tesz feljelentést, miután úgy
vélik, hogy a büntető törvénykönyvben nincs erre vonatkozó jogszabály. Vajon
mit kellene még a mézbe keverni, hogy olyan egészségkárosodási sorozat
alakuljon ki, melyet követően kellő szigorral jár majd el a hatóság? Egyáltalán
szükséges-e a termékbe a valódi méz?
Ladányi András
Élet és Irodalom, LX. évfolyam, 45. szám, 2016. november 11."