2009. február 27., péntek

Masterpiece of Hungarian Craft

Szeretem az üveggyöngyök színpompáját. Febr.24-én a csepeli könyvtárban Ganevné Székely Katalin mesterremek díjas gyöngyfűző népi iparművész kiállítását láttam. A művész rögtönzött előadást tartott a tárlókban elhelyezett magyar, ukrán és német gyönygyözési módszerekről és színvilágukról. Előadásában számos gyöngyfűzési technikával ismerkedhettünk meg, a sárközi kiscsipkével, a sárközi keresztbe fűzött gallérral, a mérai mintákkal, a „madaras” és „kígyós” gyöngyhímzéssel, az ukrán gyöngygallérral, és a kéttűs gyöngyszalaggal, az angliai viktoriánus nyakékkel, az afrika i gyöngygallérral, a gyöngyhorgolással, a gyöngygobelinnel. Magyarországon régebben főként a Sárközben volt a viselet meghatározó eleme a gyöngy. Erdélyben is, igaz, ott inkább hímezték a ruhára a gyöngyöt. Ám a Sárközben éltek olyan tehetős emberek, akik meg tudták fizetni a finom kelmét, gyöngyöt. Különösen a decsi gyöngygallér híres, Decs települést nem véletlenül emlegetik úgy, mint Sárköz Párizsát. Persze a környék többi falujában is jellegzetes, szép gyöngygallérokat hordtak. A sárközi nyaksi: ez egy igen színes, többsoros gyöngygallér, aminek óriási változatai is ismertek. Azt a fejen átbújtatva vették fel, akár a szoknyát, és teljesen körülölelte az asszonyok vállát.Csak Magyarországon alkalmaznak vízszintes gyöngyfüzést, az összes környező nép függőlegesen fűz.





Az első képen rojtos gyöngy látható.






Cakkos gyönygyök. A középső minta neve: somogyi szalonnás.








Halszálka-mintás nyaklánc medállal, gallér és csipke, nyaklánc "nyaksival", bársonyszalagra varrva.










Az arany és a fekete hatásos kombinálása.






Szivecskés nyaklánc.













A szivecskés minta fűzése nagyon nehéz, csak keveseknek sikerült elsőre. Szerencsére művész szívesen adta át a tudását a türelmes érdeklődőknek.
Nehéz a gyöngyfűző mesterség! Most,hogy bepillanthattam a szakma rejtelmeibe, úgy gondolom, hogy maradok a tisztelők és csodálók között.
:)

Nincsenek megjegyzések: