2023. június 8., csütörtök

A gólya tud valamit

Engem is aggaszt a globális felmelegedés, a havazás eltűnése, az extrém forróság nyaranta, a Pó folyó kiszáradása, az idén tavaszi erdőtüzek Spanyolországban. Az idei nyár  milyenségét nem  lehet biztosan megjósolni, de a tendenciákat figyelembe véve a meteorológusok szerint az idei nyár  is forrónak ígérkezik. 

A meteorológusokon kívül más élők is foglalkoznak időjárás előrejelzéssel. A hagyma megmutathatja az éves csapadékosságot (hagymakalendárium), az ökörfarkkóró elénk tárja jóslatát az őszi meleg időszak hozzsát illetően. A gólyák is belelátnak a jövőbe. Forró, táplálékba szegény időszakra készülve csupán 2 tojást raknak. Idén tavasszal, a békésszentandrási gólyamama viszont 4  tojást tojt, ezt persze senk i sem látta, de a négy fejecske elárulja. A gólyák tehát  bőséges eleségre, csapadékos nyárra számítanak.

A gólyáktégen  régen a vizes tocsogók  békáin éltek.  De a tocsogók kiszáradtak, a Körösben élő békák petéit pedig, miként a halakét is, felzabálták a törpeharcsák légiói. Nem hallani békekuruttyolást évek óta.  Mit esznek a gólyák? Maradnak nekik a tarlókor  graszzáló rágcsálók.
Hogy a rágcsálók is többen vannak-e a nedves réteken,, mint a napmelegtől izzó tarlókon, nem tudom, de a gólyák tudják.

Nincsenek megjegyzések: